TOPLUMUMUZDA ÖZEL SORUNLARI OLAN ÇOCUKLAR
SOKAK ÇOCUKLARI VE ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR ALINAN ÖNLEMLER
Sokak çocuklarına güvenli bir ortam sağlanması ve toplumla yeniden bütünleşmelerine yardımcı olacak becerilerin geliştirilmesi.
Cinsel istismara maruz kalanlar,uçuçu maddde bağımlısı olanlar,sokakta çeşitli işler yapanlar,evden kaçanlar gibi farklı gereksinimleri olan çocukalrın güvenliğini sağlanması.
Polis,jandarma,sosyal hizmet uzmanları,psikologlar vb. görevler yapan kişilere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenmesi ve bu çalışmaların desteklenmesi
SOKAKTA YAŞAYAN-ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMET MODELİNDE YER ALAN HİZMETLER
Umatem(uçuçu madde araştırma ve tedavi eğitim merkezleri açılması sağlanmıştır.)
Matem(Çocuk ergen madde tedavi merkezi açılmıştır.)
Çocuk ve gençlik merkezleri açılması ve yaygınlaştırılması çalışmaları yürütülmektedir.
Aileye dönüş ve aile yanında destek projesi.
İŞÇİ ÇOCUKLAR
Sokakta çalışan çocukların yanı sıra aileleri tarafındanda ağır şekilde çalıştırılan çocukların sayısı ülkemizde oldukça fazladır.Bunların büyük bir çoğunluğu'da kırsal kesimde tarım alanında çalışmaktadır.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞMANIN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Yapılan araştırmalar çalışma yaşamın ve ortamının çocukların normal büyüme ve gelişmelerine olumsuz etkiler göstermiştir.
Bedenlerinde değişme ve saptamaya yol açtığı görülmektedir.
GÖÇMEN İŞÇİ ÇOCUKLARI
1950'li yıllardan bu yana başta almanya olmak üzere Avrupanın bir çok ülkesinde göçmen türk işçi çocukları görülmektedir.
YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK ÜZERE GİDEN İŞÇİLERİN ÇOCUKLARININ DURUMLARINI ŞÖYLE GRUPLANDIRABİLİRİZ;
*Yurt dışında doğan çocuklar
*Yurtta anneleriyle kalıp yılda ancak 1 ay bir araya gelebilen çocuklar
* Anne babaları yurt dışında olup aile büyükleriyle olan çocuklar
*Sonradan yurt dışına götürülen çocuklar
GÖÇMEN İŞÇİ ÇOCUKLARIN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR
Kimlik bunalımı:Küçük yaşlarda yutr dışına giden çocuklar kendi dil,din ve kültürlerini özümlemeden başka dil,din ve kültür modelleriyle karşı karşıya kalmaktadır.
KÜLTÜR ÇATIŞMASI
Yaşadıkları ülke kültürünü benimsemiş olan çocukların gerek yurda döndüklerinde gerekse yaşadıkları ülkede aiileleriyle kültür çatışması yaşadıkları görülmektedir.Yabancı ülke toplumunun kültür kalıplarıyla büyüyen bi çocuk kendi ülkesinin bilmediği kültür kalıbına girmekte güçlük çekmektedir.
İLGİ VE SEVGİ YETERSİZLİĞİ
Göçmen işçi çocukların en önemli göç sebebi ekonomik nedenlerle ailelerin çalıştığı görülmektedir.Aİlelerin ilgi ve sevgi yetersizliğinin yanı sıra eğitim yetersizliğide çocukların başarısız olmasına neden olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder